Hvor finner du passive kandidater?
Passive kandidater – altså kvalifiserte kandidater som ikke er på aktiv leting etter ny jobb for øyeblikket – besitter kanskje akkurat de kvalifikasjonene bedriften din trenger. Ved å kontakte disse kandidatene kan man presentere dem for nye og spennende muligheter. Men, hvor skal du egentlig lete?
De beste kandidatene er gjerne de som er i jobb allerede. Alle bedrifter ønsker tross alt å ansette kandidater som sitter på ettertraktet kompetanse eller erfaring. Skal bedriften din klare å lokke kandidatene til seg, må du i første omgang vite hvor du finner dem.
Her er våre tips!
Finn først ut nøyaktig hvem bedriften ønsker å nå
Det sier kanskje seg selv, men før du kan finne de riktige passive kandidatene, må du vite eksakt hva du leter etter. Dette punktet er viktig, da det gir deg mulighet til å analysere hva kandidatene er på jakt etter.
Ved å vite hvem målgruppen er, kan du også tilpasse kommunikasjonen. Hva ser drømmekandidaten etter i en jobb? Og hvordan kan du fange deres oppmerksomhet?
Når du vet hvem bedriften din ønsker å nå, kan du også finne ut hvor du kan finne dem. Eller rettere sagt – du kan kartlegge hvilke kanaler kandidatene benytter seg av.
Du kan finne passive kandidater i ulike kanaler
Så snart du har funnet ut hvem bedriftens målgruppe er, starter arbeidet med å finne kandidatene. Her er det smart å tenke over hvilke kanaler som er populære innad i den aktuelle bransjen.
LinkedIn er det største profesjonelle nettverket på verdensbasis, og benyttes av både ledere, jobbsøkende og arbeidstakere verden over. Gjennom denne kanalen kan man blant annet knytte kontakter og bygge et profesjonelt nettverk.
For bedrifter som ønsker å nå ut til passive kandidater, kan nettopp LinkedIn være en gullgruve. Her kan du søke opp firmaer (for eksempel konkurrenter), og få oversikt over deres ansatte. Mange har også lagt ut CV-en sin på LinkedIn, slik at du kan vurdere dem.
Husk likevel på at målgruppen din ikke nødvendigvis nås gjennom denne kanalen. Ikke alle har LinkedIn, og noen stikker kun innom plattformen en sjelden gang iblant.
Noen kandidater er åpne for å finne sin neste drømmejobb gjennom LinkedIn, men mange bruker også kanalen bare til nettverksbygging. Om du ikke bruker LinkedIn til å nå ut til kandidatene, kan du uansett bruke plattformen til å bygge opp bedriftens employer brand.
Bransjeforumer og -kanaler
Det finnes mange bransjeforumer der ansatte møtes for faglig utveksling, enten fysisk eller på nett. Disse foraene kan finnes i kanaler som Facebook, mens andre arrangeres med fysisk oppmøte en eller flere ganger i året.
Er du for eksempel på utkikk etter kandidater i IT-bransjen, finnes det fora som «Meet-Up». Her samles folk som arbeider i ulike bedrifter innen IT-sektoren for faglig påfyll og mingling.
Du kan potensielt finne passive kandidater gjennom disse foraene, men dette vil ofte kreve en viss innsikt i bransjen.
Nisjenettsider
Det er også sannsynlig at passive kandidater ferdes på nisjenettsider. Her kan du blant annet finne hodene du er på jakt etter ved å lese andres anbefalinger, for eksempel i kommentarfelt og lignende.
Sjekk også ut nettsteder tilhørende konkurrerende bedrifter. Her vil det ofte være ansattsider med profiler for hver enkelt ansatt. På bedriftssiden vil det gjerne opplyses om både kvalifikasjoner, utdanningssted, erfaring og lignende.
Hvilken kanal bør du velge?
De fleske undersøkelser peker mot at de største kildene til kvalitetsansettelser er bransjekanaler, samt ulike nisjenettsider. Benytter bedriften din kun LinkedIn, kan du potensielt gå glipp av de beste kandidatene.
Gjennom research og bransjekunnskap, kan man snevre inn søket og nå drømmekandidatene på en mest mulig effektiv måte.
Hvordan rekruttere passive kandidater?
Etter at du har funnet passive kandidater som matcher bedriftens behov – og vurdert disse nøye – starter jobben med å nå ut til dem. Det å sende ut direktemeldinger gjennom for eksempel LinkedIn, er dessverre ikke nok i de fleste tilfeller.
Mange arbeidstakere mottar meldinger fra rekrutterere på LinkedIn i ny og ne, og etter hvert kan disse oppleves som «støy». Du risikerer derfor at meldingen din blir ignorert.
Ved å ringe til kandidatene via telefon, kan du nå ut til dem på en direkte og effektiv måte. Mange kandidater vil få en øyeåpner når de presenteres for nye muligheter, og bli interesserte selv om de i utgangspunktet ikke hadde planlagt å bytte jobb.
Det er dessuten smart å jobbe systematisk med passiv rekruttering over tid. I så fall kan bedriften din bygge en pipeline bestående av aktuelle og kvalifiserte kandidater. Disse kandidatene kan man tiltrekke gjennom målrettet arbeid og employer branding.
Les. Bygg en pipeline med kandidater
Hvorfor finne passive kandidater?
Omkring 40 % av de som er i jobb i dag, vurderer jobbskifte selv om de ikke er aktive jobbsøkere. Samtidig er arbeidsledigheten lav, og det kan derfor være utfordrende å rekruttere arbeidskraft. Da gjelder det å tenke nytt, og nå ut til kandidatene fremfor å vente på at de skal nå ut til deg.
Dette kan også ha sine fordeler. Konkurransen om de passive kandidatene er først og fremst mindre enn konkurransen om aktive kandidater. Dette skyldes at relativt få bedrifter benytter seg av omvendt rekruttering, sammenlignet med hvor mange som bruker tradisjonell rekruttering.
Passive kandidater har også mulighet til å velge en jobb de virkelig vil trives i. De må ikke bytte jobb, men gjør det fordi de ønsker det. Dette kan komme bedriften din til gode på sikt, da trivsel gir fornøyde og motiverte ansatte.
Sliter du med å finne passive kandidater? Vi hjelper deg!
Det å finne passive kandidater er ikke nødvendigvis så enkelt, spesielt om du ikke vet hvor du skal lete. Dessverre finnes det ikke et fasitsvar på hvor du finner kandidatene du trenger, da dette kan variere fra bransje til bransje.
Admira.no har spesialisert seg på nettopp omvendt rekruttering. Vi headhunter kandidater for bedriften din, og lar deg komme i kontakt med kvalifiserte, potensielle arbeidstakere.
La oss finne de passive kandidatene for deg!