Employer branding gjør din bedrift mer attraktiv
Employer branding er aktuelt for alle bedrifter som ønsker å lykkes med omvendt rekruttering, eller såkalt reversed recruitment. Det er viktig at bedriften din fremstår som en attraktiv arbeidsplass, og med målrettet branding kan du styrke merkevaren din betydelig.
Ved omvendt rekruttering er det ønskelig å innhente relevante kandidater gjennom aktivt søk, fremfor at kandidatene selv tar kontakt først. Det er tross alt ofte slik at de beste kandidatene ikke søker aktivt etter jobb. De er allerede ansatt et sted, og har kanskje ikke tenkt noe særlig på et eventuelt jobbskifte.
Skal du lykkes med å få drømmekandidaten over til din bedrift, må arbeidsplassen fremstå som bedre enn kandidatens eksisterende arbeidsplass. Hvis ikke, er det tross alt få grunner til å bytte jobb.
La oss se nærmere på hvordan employer branding kan gjøre bedriften din mer attraktiv!
Hva er employer branding?
Employer branding eller arbeidsgiverprofilering er en form for merkevarebygging der en arbeidsgiver forsøker å formidle bedriften som en mest mulig attraktiv arbeidsplass.
Arbeidsgiverprofilering kan rettes mot eksisterende ansatte innad i bedriften. I slike tilfeller er formålet gjerne å motivere og sikre trivsel på arbeidsplassen. I de aller fleste tilfeller forsøker imidlertid bedriften å nå ut til potensielt nye kandidater.
Gjennom employer branding kan man tiltrekke nye og ettertraktede talenter fordi arbeidsplassen presenteres på en positiv måte.
Ifølge en undersøkelse utført av LinkedIn kom det frem at 75 % av kandidater vurderer selskapets employer brand før de eventuelt søker jobb. Bedriftens renommé er med andre ord helt avgjørende i rekrutteringsprosessen.
Eksempler på elementer i en employer branding-strategi
Når du skal sette i gang med employer branding er det viktig å sette seg inn i hva ansatte er på jakt etter. Hvordan kan du friste kandidater til å forlate sin nåværende jobb for å heller jobbe hos deg?
Skal man legge en strategi for bedriftens employer branding, kan man blant annet fremheve følgende fordeler for potensielle kandidater:
- Kompensasjon
- Lønnsbetingelser
- Muligheter for lønnsøkning
- Bonuser
- Ulike fordeler
- Ferie
- Forsikringer
- Pensjonsordninger
- Fleksibilitet (arbeidstid og arbeidsplass)
- Karriere
- Stabilitet
- Evaluering og tilbakemeldinger
- Muligheter for forfremmelse
- Arbeidsmiljø og -kultur
- Anerkjennelse
- Kollegaskap
- Verdier på arbeidsplassen
- Lagånd og samarbeid
- Arbeidsplassens sosiale ansvar
- Støtteapparat
Kan kanskje bedriften din skilte med et spesielt godt arbeidsmiljø, fleksitid eller gode lønnsbetingelser? Da kan dette være verdt å få frem, avhengig av hvem du prøver å nå. Hvilke elementer du skal fokusere på, bør alltid ta utgangspunkt i hvilke kandidater du sikter etter.
Arbeidsgiverprofilering byr på mange fordeler for bedriften din
Dersom du aktivt går inn for å styrke bedriftens varemerke, kan du potensielt oppnå mange fordeler. Dette er noen av dem:
1. Du når de riktige kandidatene
På arbeidsmarkedet er det ofte stor konkurranse om de beste kandidatene, og kanskje særlig kandidater som sitter på spisskompetanse. Det er gjerne få kandidater og stor etterspørsel, noe som gir kandidatene mulighet til å velge arbeidsplass fra «øverste hylle».
Om valget står mellom en ukjent bedrift og en stor bedrift med godt omdømme, er valget enkelt. Med employer branding kan du sørge for å posisjonere bedriften din i kampen om de beste hodene.
2. Raskere rekrutteringsprosess
Det er ingen hemmelighet at sterke merkevarer har kortere ansettelsesprosesser enn mindre kjente merkevarer. Når bedriften er kjent og velrennomert, vil det ikke være like tidkrevende å finne kandidater som ønsker å jobbe der.
Gjennom employer branding kan du sørge for at arbeidsplassen blir etterspurt, noe som lar deg spare mye tid. Dersom du periodevis trenger kandidater på kort varsel, er dette veldig gunstig!
3. Lavere rekrutteringskostnader
En annen fordel med arbeidsgiverprofilering, er at du potensielt kan redusere ansettelseskostnadene med over 40 %. Mange vil for eksempel oppleve økt akseptrate når de tar kontakt med kandidater gjennom InMail på LinkedIn.
Når rekrutteringsprosessen er kortere, vil du også bruke mindre ressurser på innhenting av de riktige kandidatene.
Hvordan sette i gang med employer branding?
Employer branding er en sammensatt prosess, og det finnes mange måter å styrke merkevaren på. Det er blant annet vanlig å intervjue eksisterende ansatte for å finne eventuelle forbedringsområder, og å analysere markedet og konkurrerende bedrifter.
Når merkevaren skal styrkes bør du naturligvis ta utgangspunkt i hva målkandidaten vektlegger. Er det høy lønn? Et godt arbeidsmiljø? Eller kanskje helt andre ting? Merkevarebyggingen kan foregå internt og eksternt gjennom ulike kanaler.
Man bør også analysere effekten av arbeidsgiverprofileringen i etterkant, og avgjøre hva som eventuelt bør forbedres.
Nå ut til de beste kandidatene på 1, 2, 3
Ønsker du å gjøre bedriften din mer attraktiv gjennom employer branding? Admira har ekspertise innen omvendt rekruttering og vet hvordan man kan nå passive kandidater.
Vi hjelper deg med å styrke merkevaren slik at de beste kandidatene får øynene opp for bedriften din.