Skip to content
envelope-open icon

hallo@admira.no

mobile-alt icon

+47 971 32 384

arrow-alt-circle-up icon

1

Blogg

Hvor mye koster en feilansettelse?

Undersøkelser viser at feilansettelser i norsk næringsliv er vanlig. Bare i løpet av det siste året, anslås det at omkring 40 % av alle virksomheter har opplevd å ansette feil person. Dette kan være både tid- og ressurskrevende for bedriftene det gjelder. Og ikke minst – dyrt.

Ved å ansette riktig kandidat vil bedriften kunne spare mye penger. For å få dette til, er det imidlertid viktig å ha en rekrutteringsstrategi og -metode som fungerer.

Her ser vi nærmere på hvor mye en feilansettelse koster. Samtidig vil vi forklare hva bedriften din kan gjøre for å unngå ansettelse av ukvalifiserte eller umotiverte kandidater!

 

Først og fremst: Hva er en feilansettelse?

Før vi går nærmere inn på hva feilansettelser koster, er det viktig å presisere hva vi legger i begrepet. I de fleste tilfeller er det snakk om det å ansette en person som ikke utfører arbeidsoppgavene på en god nok måte. Dette kan skyldes alt fra manglende kompetanse til slurv.

Noen ganger ansetter man feil person på grunn av hastverk eller feilbedømmelser. Kanskje trodde du at personen ville klare å uføre jobben bedre? Eller glemte du kanskje å stille sentrale spørsmål under jobbintervjuet? Det å ikke kartlegge kandidatens kompetanse godt nok, kan føre til feilansettelser.

En feilansettelse kan også handle om at den ansatte ikke passer inn på arbeidsplassen. Har vedkommende helt andre verdier enn resten av staben, kan det fort oppstå misnøye og uenigheter.

 

Feilansettelser kan koste bedriften din hundretusener

Det er ikke uvanlig at en feilansettelse ender opp med å koste bedriften din mellom 700 000 og 900 000 kroner. Tallet vil kunne variere en del, men ta gjerne utgangspunkt i en kostnad tilsvarende 1,5 årslønn.

Kort fortalt koster feilansettelser flesk, og de fleste bedriftsledere ønsker derfor å unngå dem. I verste fall kan selskapet gå med store tap som følge av at feil kandidat ble ansatt.

 

Les: Reduser feilansettelser ved hjelp av denne nye trenden

 

Hvorfor koster en feilansettelse så mye?

Hovedårsaken til at feilansettelser er dyre, er at bedriften investerer tid og penger i en kandidat som ikke utfører jobben godt nok. Først og fremst betaler du lønn til noen som ikke leverer gode nok resultater. Lønnskostnaden er ofte den største enkeltutgiften.

Samtidig vil selve rekrutteringsprosessen ofte innebære store kostnader. Først har du brukt tid og penger på å rekruttere feil person. Deretter må du sannsynligvis gjenta rekrutteringsprosessen, i håp om å finne en egnet erstatter.

Ved tradisjonell rekruttering vil det for eksempel brukes tid og penger på utarbeidelse og publisering av stillingsutlysninger. Deretter må du bruke ressurser på å gå gjennom CV-er og søknader, og utføre jobbintervjuer.

La oss heller ikke glemme at sosiale kostnader spiller en rolle. Har kanskje bedriften din investert penger i kursing og opplæring av den ansatte? Utstyr som jobbtelefon, PC og annet utstyr er også kostnadsdrivende.

 

Faktorer som påvirker kostnaden

Kostnaden av en feilansettelse kan variere mye fra bedrift til bedrift, da mange faktorer spiller inn. Siden lønnsutbetalinger til den ansatte utgjør en stor del av kaken, er kandidatens ansvarsområder og stilling avgjørende. Er det for eksempel snakk om feilansettelse til en lederstilling med høy lønn, vil kostnaden øke.

Valg av rekrutteringsmetode er også avgjørende. Bruker kanskje bedriften din mye penger og ressurser på lange jobbintervjurunder? Da vil ofte dette påvirke kostnaden.

 

Indirekte kostnader bør også telles med

Feilansettelser kan bety både direkte og indirekte kostnader for bedriften din. Hvis arbeidet ikke utføres på tilstrekkelig godt nok vis, fører dette gjerne også til dårligere resultater. Har du for eksempel ansatt en selger som ikke evner å selge, kan bedriften tape kunder og inntekter.

Den ansattes rolle vil være av stor betydning for hvorvidt feilansettelsen byr på inntektstap for bedriften. Har du ansatt noen til å vanne planter på kontoret, vil du ikke nødvendigvis miste kunder om plantene visner.

 

Hvordan unngå feilrekruttering?

Det kanskje viktigste bedriften din kan gjøre for å unngå dyre feilansettelser, er å sikre gode nok rekrutteringsrutiner. Tradisjonelt sett har mange virksomheter ansatt kandidater gjennom utlysning av stillingsannonser, CV-gjennomgang og jobbintervjuer.

Tradisjonell rekruttering har den ulempen at man vil motta søknader fra et bredt spenn av kandidater. Noen av søkerne kan være direkte ukvalifiserte. Det å oppdage ukvalifiserte kandidater kan imidlertid være vanskelig. Eller rettere sagt – det er ofte utfordrende å finne de riktige kandidatene i bunkene av søknader.

En god løsning vil være å vurdere omvendt rekruttering. Istedenfor at du lyser ut stillingen og venter på at riktig kandidat skal komme til deg, snus rollene om. Kort fortalt betyr dette at du finner og kontakter kvalifiserte kandidater direkte.

 

Hvordan når bedriften ut til passive kandidater?

Ved omvendt rekruttering vil man som regel kontakte kandidater som ikke søker aktivt etter jobb. Disse kalles for passive kandidater, og vil i mange tilfeller være i jobb allerede. Men husk – svært mange er villige til å bytte jobb om riktig mulighet dukker opp. Din oppgave er med andre ord å overbevise kandidaten om at din arbeidsplass tilbyr det hen ønsker.

Før du setter i gang, er det viktig å vite hva slags kvalifikasjoner og egenskaper du er på jakt etter. Deretter bør du tenke over hva den typiske drømmekandidaten vektlegger, enten det er høy lønn eller et godt arbeidsmiljø. Det er også lurt å vurdere arbeidsgiverprofilering. Du jobber da aktivt for å formidle arbeidsplassen som attraktiv for kandidatene.

Vet du for eksempel at godt arbeidsmiljø spiller en stor rolle for drømmekandidaten? Da kan du kanskje dele intervjuer der fornøyde (eksisterende) ansatte deler sine erfaringer.

 

Les: Employer branding gjør din bedrift mer attraktiv

 

Finn og kontakt kandidater 

Når man vet hvor mye en feilansettelse koster, er det verdt å investere litt tid i planlegging av rekrutteringsprosessen. Så snart du vet hva slags kandidater du skal kontakte, starter jobben med å finne disse. Her kan du for eksempel lete i kanaler som LinkedIn.

Husk at nettverk er gull verdt! Kanskje har du ansatte som kjenner noen som har nødvendig kompetanse? Deretter må du kontakte kandidatene – aller helst over telefon.


Motta hjelp med å nå passive kandidater

Er du lei av kostbare feilansettelser, og vurderer å endre rekrutteringsstrategi? Omvendt rekruttering kan være et effektivt tiltak, siden du kontakter velegnede kandidater direkte. Dersom du synes dette virker komplisert, finnes det heldigvis hjelp å få.

Admira har ekspertise innen rekruttering av passive kandidater, og hjelper deg med å finne kompetansen du trenger.

 

Ta kontakt i dag, og finn drømmekandidatene!

Erlend Tuflåt

Erlend Tuflåt / About Author

Erlend har vært en del av Admira AS siden etablering, og jobber i dag som Head of Recruitment hvor han er ansvarlig for å sikre god leveranse til våre kunder.