Effektiv headhunting venter ikke på kandidaten
Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Norge på 1,8 % ved utgangen av september (2023). Dette er nokså lave tall, og tilsier at det er få arbeidssøkende på jobbmarkedet. Samtidig har bedriftene behov for arbeidskraft, noe som fører til stor konkurranse om talentene. Da nytter det ikke å passivt vente på at kandidaten skal ta kontakt.
Her ser vi nærmere på hvordan headhunting kan være løsningen for bedrifter som er på jakt etter de beste hodene. Samtidig forklarer vi hvordan rekrutteringsjobben gjøres på en mest mulig effektiv måte!
Rollene snus ved headhunting
Headhunting – ofte kalt «hodejakt» på godt norsk – innebærer at man kontakter kvalifiserte kandidater direkte. I mange tilfeller er ikke stillingen utlyst. Dette skiller seg fra ordinære rekrutteringsprosesser, der kandidatene selv tar kontakt etter å ha sett en stillingsutlysning.
Ved headhunting snus altså rollene, siden man kontakter kandidatene fremfor å vente på at de eventuelt skal ta kontakt. Av den grunn kan man også kalle prosessen for omvendt rekruttering. Man når ut til passive kandidater som ikke aktivt er på utkikk etter jobb.
En hodejeger kan finne egnede kandidater som står enten i eller utenfor jobb. Det siste er kanskje mest sannsynlig. Mange av de beste kandidatene i bransjen er tross alt allerede ansatt et sted, nettopp fordi kompetansen er ettertraktet.
Flere fordeler ved å kontakte kandidater direkte
Tradisjonell rekruttering kan by på visse utfordringer. I mange tilfeller mottar man søknader også fra ukvalifiserte søkere. Prosessen med å sile ut disse kan være tidkrevende. Man begrenser også utvalget sitt, siden det kun er aktive jobbsøkere som tar kontakt. Det å vente på at den riktige kandidaten skal dukke opp, er som regel lite effektivt.
Rekrutterer man heller gjennom headhunting, vil man få langt flere kvalifiserte kandidater å velge mellom. Den som rekrutterer vil også kunne spare seg for mye tid og penger. Man slipper å bruke tid på å se over utallige søknader og CV-er fra ukvalifiserte søkere, eller å lage stillingsannonser.
Bedriften kan dessuten redusere sannsynligheten for feilansettelser, noe som er økonomisk gunstig på sikt. Det å ansette feil person er dessverre ganske vanlig, og kan være en dyr affære for bedriften det gjelder.
Hvordan sikre effektiv headhunting?
Første steg i en effektiv headhunting-prosess, innebærer at du som arbeidsgiver lager en beskrivelse av kandidaten du ønsker. Her er både faglige kvalifikasjoner, erfaringsnivå og personlige egenskaper relevante. Det er helt avgjørende å ha dette klart for seg før du fortsetter.
Neste steg er å finne aktuelle kandidater i ulike kanaler. Her er det lurt å tenke over hvor drømmekandidaten befinner seg. Bruker vedkommende LinkedIn, eller er det mer sannsynlig å finne hen i bransjeforumer eller andre steder? Hodejegeren vil lete gjennom nettverket sitt og ulike plattformer, og forhåpentligvis finne en eksakt match!
Hvordan overbevise kandidater som headhuntes?
Så snart du har riktig kandidat i kikkerten, må du finne ut hva som skal til for å gjøre vedkommende interessert i din arbeidsplass. Er kandidaten uten jobb for øyeblikket, er det stor sannsynlighet for at hen er åpen for nye muligheter.
Men i mange tilfeller vil den perfekte kandidaten allerede være ansatt i en annen bedrift. Disse kan være mer utfordrende å nå ut til. Så, hva gjør du? Målet ditt er å overbevise kandidaten om at din arbeidsplass er bedre enn eksisterende arbeidsplass. Hvis ikke, er det lite sannsynlig at vedkommende er villig til å bytte jobb,
Gjør gjerne litt research om bedriften, og prøv å forstå hva kandidaten vektlegger. Kan din bedrift tilby noe den andre bedriften ikke kan? Noen er mest opptatt av arbeidsmiljø og spennende arbeidsoppgaver, mens andre ønsker gode lønnsbetingelser.
Arbeidsgiverprofilering eller employer branding er et smart trekk. Dette betyr at du jobber med merkevarebygging med det mål å fremstille arbeidsplassen som attraktiv for kandidater. Et tips er å dele suksesshistorier eller intervjuer med fornøyde ansatte på LinkedIn.
Les: Employer branding gjør din bedrift mer attraktiv
Det nytter ikke å vente på kandidaten – ta kontakt!
Når du har gjort litt research, er det tid for å ta kontakt med kandidaten. Selv om du har jobbet intensivt med employer branding, kan du ikke forvente at kandidatene kommer løpende. Litt innsats er nødvendig.
Det å nå ut til passive kandidater på en god måte krever litt planlegging. Tenk blant annet over timing og valg av kommunikasjonskanal. Mange synes nok at en melding eller e-post er det enkleste. Husk imidlertid på at det å ringe ofte er mer effektivt!
Mange ettertraktede kandidater er nok vant til å motta meldinger på for eksempel LinkedIn. Disse meldingene vil fort oppfattes som spam, og blir rett som det er ignorert. Ringer du kan du øke sjansen for at du oppnår kontakt. Samtidig uttrykker du interesse og seriøsitet.
Les: 5 tips for å imøtekomme passive kandidater
Presenter muligheter for drømmekandidaten
Etter at man har kontaktet en kandidat man har headhuntet, handler det om å presentere nye og spennende muligheter. Ifølge en Randstad-undersøkelse fra 2021 er ca. 40 % av nordmenn som er i jobb åpne for å bytte arbeidsplass. Vel, i hvert fall om den riktige muligheten dukker opp!
Sørg derfor for at du presenterer mulighetene på en strategisk god måte. Igjen, her er det viktig å vite hva kandidaten vektlegger. Forsøk gjerne å avtale et møte for å diskutere mulighetene nærmere.
Er du lei av å vente på kandidater? Motta hjelp!
Headhunting er et populært alternativ til tradisjonell rekruttering. Ved å nå ut til kandidater fremfor å vente på at de skal ta kontakt, kan du få en verden av muligheter. Du kan også finne akkurat den kompetansen du er på jakt etter. Omvendt rekruttering kan dog være utfordrende, både med tanke på kandidatsøk, arbeidsgiverprofilering og kontakt.
Admira har spesialkompetanse på området, og hjelper bedriften din med å finne de perfekte kandidatene. Vi har bred erfaring med rekruttering av passive kandidater, og benytter oss av nøye utviklede strategier. Ønsker du å la oss bygge en pipeline av kvalifiserte kandidater for virksomheten din?
Kontakt oss og finn drømmekandidaten din på 1, 2, 3!