Employer branding-strategi – hvordan legger du den?
Med en god employer branding-strategi har bedriften din et godt utgangspunkt for å lykkes med arbeidsgiverprofilering. Hensikten med denne type profilering er å få bedriften til å fremstå som en mest mulig attraktiv arbeidsplass gjennom styrking av egen merkevare.
Det er stor konkurranse om de beste kandidatene. Skal du tiltrekke de beste ressursene til bedriften din, trenger du en tydelig og klar strategi.
Slik bygger du din employer branding-strategi i 5 trinn
Det å legge en god employer branding-strategi trenger ikke å være spesielt vanskelig eller tidkrevende. Du kan gjerne forsøke å sette opp din egen strategi fra bunnen av, og deretter bruke denne som en oppskrift for videre profileringsarbeid.
Her guider vi deg gjennom prosessen, steg for steg!
1. Sett konkrete mål
Det aller første du bør gjøre, er å finne ut hvorfor du trenger en employer branding-strategi. Eller sagt på en annen måte: Hva er grunnen(e) til at du ønsker å styrke virksomhetens omdømme? Målene du kommer frem til danner grunnlaget for den videre strategien.
Her er noen eksempler på forskjellige mål bedriften kan ha:
- Tiltrekke flere søkere
- Oppnå lavere ansettelseskostnad
- Økt kompetanse blant kandidatene
- Bidra til at eksisterende ansatte sprer ordet og verver nye talenter
- Bli kjent som en attraktiv arbeidsgiver
- Oppnå økt tillit og fremstå attraktiv overfor kandidater du er i kontakt med
2. Finn målgruppen
Neste skritt i prosessen er å tenke over hvem drømmekandidaten er. Dette er også målgruppen for din employer branding, altså de du skal rette «markedsføringen» mot. Når du skal definere målgruppen din, bør du blant annet tenke over ønskede kvalifikasjoner og erfaringsnivå.
Foruten dette, bør du finne andre faktorer som kjennetegner målgruppen. Hvor holder de til, hva slags utdannelse har de og hvor jobber de?
3. Hva motiverer drømmekandidaten din?
Det er også viktig å finne ut hva som er målgruppens drivkraft. Finn ut hva som motiverer og engasjerer kandidaten, enten det er utviklingsmuligheter, fleksibilitet, lønn, godt arbeidsmiljø, velferdsordninger eller noe annet.
Nettopp det å finne ut hva som motiverer målgruppen kan være noe av det vanskeligste ved å bygge en employer branding-strategi. Gjør gjerne litt research i bransjefora, på LinkedIn eller lignende, og se hvilke fellesnevnere du finner.
4. Produser innhold som engasjerer målgruppen
Basert på hva som motiverer kandidatene, er neste steg å produsere innhold som engasjerer og tiltrekker dem. Innholdet kan for eksempel være artikler, guider eller intervjuer med eksisterende ansatte som deles på sosiale medier, jobbportaler eller karrieresider.
Innholdet kan dessuten presenteres på messer, fag- og karrieredager der du kommer i direkte kontakt med potensielle kandidater.
Vet du for eksempel at drømmekandidaten motiveres av godt arbeidsmiljø, kan du lage en videopresentasjon fra arbeidsplassen. Intervju ansatte, og la dem fortelle litt om sine erfaringer med å jobbe i bedriften (med fokus på arbeidsmiljø og kollegaskap).
Motiveres kandidaten derimot av utviklingsmuligheter, kan du kanskje presentere en tidslinje som viser hvordan ansatte kan gjøre karriere innad i firmaet.
Les: Slik kan du bruke sosiale medier i rekrutteringen
5. Sørg for at ansatte trives!
Dine ansatte er dine viktigste ambassadører. Når du skal legge en employer branding-strategi, er det derfor også lurt å tenke over hvordan du kan sikre god trivsel og fornøyde ansatte. Er det stort gjennomtrekk av ansatte i bedriften, tyder dette på at noe bør gjøres.
Igjen er det viktig å tenke over hvordan du kan imøtekomme ansattes ønsker, enten det handler om arbeidsmiljø, fleksibilitet, lønnsbetingelser eller lignende. Med fornøyde ansatte vil du langt enklere kunne tiltrekke de beste hodene i bransjen.
Dine medarbeidere vil kanskje anbefale bedriften til personer i nettverket sitt (noe som er gull verdt!). Samtidig kan du øke sjansen for at de vil dele employer branding-innholdet du publiserer på LinkedIn og i andre kanaler videre.
Les: Tradisjonell rekruttering gir høyt gjennomtrekk
Norges mest attraktive arbeidsplasser i 2023
Universum kårer årlig de mest attraktive arbeidsgiverne basert på en kandidatundersøkelse utført på norske høgskoler og universiteter. Det er nærliggende å tro at mange av virksomhetene som topper listene har lyktes med sin employer branding-strategi.
I 2023 ble det kjent at virksomheter som DNB, Google, PwC, Politiet og Eqiunor er blant landets mest attraktive arbeidsplasser. Det å havne på toppen av listen krever langsiktig og målrettet arbeid, samt evnen til å ivareta ansattes interesser.
Blant ingeniørstudentene er Equinor, Aker Solutions og Kongsberg Gruppen anerkjente selskaper hvor mange ønsker å jobbe. Økonomistudenter derimot, vil helst jobbe for kjente navn som DNB, Nordea, BDO eller Skatteetaten.
Med en god employer branding-strategi, kan kanskje din bedrift bli en arbeidsplass der «alle» ønsker å jobbe?
Strategi for employer branding + omvendt rekruttering = sant
I en tradisjonell rekrutteringsprosess vil arbeidsgiver nå ut til potensielle kandidater gjennom for eksempel stillingsannonser på Finn. Ulempen med dette er at du kun tiltrekker deg kandidater som leter aktivt etter jobb. Mange av de beste hodene er sannsynligvis allerede ansatt et sted.
Gjennom omvendt rekruttering søker du aktivt etter passive kandidater og kontakter disse, fremfor å vente på at de kontakter deg. Svært mange ansatte er villige til å bytte jobb, uten at de nødvendigvis søker aktivt. De venter bare på den rette muligheten.
Når man jobber med omvendt rekruttering, er employer branding gull verdt. Skal drømmekandidatene være villige til å jobbe for deg, må du formidle gode grunner til nettopp dette.
Tiltrekk drømmekandidatene, du også!
Sliter selskapet ditt med å tiltrekke de beste kandidatene? Gjennom målrettet arbeid og employer branding kan du gjøre bedriften til en mer attraktiv arbeidsplass. Vi i Admira har spesialisert oss på nettopp arbeidsgiverprofilering og rekruttering av passive kandidater.
Våre eksperter hjelper deg med å prospektere, finne og kontakte passive kandidater. Deretter booker vi et førstegangsintervju, slik at du kan ta over den videre rekrutteringsprosessen. Resultatet er at bedriften din får en jevn tilstrømming av kvalifiserte kandidater som er åpne for jobbskifte.
Det å ha en god og tydelig strategi for bedriftens employer branding er viktig. Vi sørger for at virksomheten din blir markedsført på en målrettet måte ut mot drømmekandidatene.
Ønsker du å komme i kontakt med de beste kandidatene i bransjen? Ta kontakt for et skreddersydd tilbud!