Skip to content
envelope-open icon

hallo@admira.no

mobile-alt icon

+47 971 32 384

arrow-alt-circle-up icon

1

Blogg

Den passive jobbsøkerens anatomi

I dagens arbeidsmarked spiller passive jobbsøkere en avgjørende rolle. Disse bør stå sentralt i enhver rekrutteringsstrategi hos bedrifter. Arbeidsledigheten i Norge ligger på 2,1 %, og ikke alle søker aktivt jobb engang. Blant de 3,1 millionene som allerede er i jobb, finnes det mange passive søkere. Men hvem er egentlig den passive jobbsøkeren?

Mange som allerede er i jobb, kunne vært villige til å bytte jobb under rette omstendigheter. Det er disse ansatte som kalles passive jobbsøkere på fagspråket. I bedrifter over hele landet sitter flere arbeidstakere klare til å bytte jobb, så lenge alt klaffer. Hvem er disse passive jobbsøkerne, og hvordan når du dem? Vi ser på den passive jobbsøkerens anatomi!

 

Hvem er de passive jobbsøkerne?

Passive jobbsøkere er arbeidstakere som for øyeblikket er ansatte i en stilling, men som ikke aktivt søker etter nye jobbmuligheter. Disse individene kan være tilfredse med sin nåværende jobb, men også åpne for å vurdere nye muligheter, hvis de tilbys riktige betingelser og fordeler.

De kan være motiverte av faktorer som karriereutvikling, bedre arbeidsmiljø eller økte fordeler for eksempel. Går en for eksempel inn i et hvilket som helst norsk kontorlandskap, er mulighetene store for at enkelte kunne vært villige til å bytte jobb. Men hvem i kontorlandskapet er egentlig den passive jobbsøkeren? Se vår anatomi nedenfor.

 

Stabil arbeidshistorikk

Passive jobbsøkere har vanligvis en lang og stabil arbeidshistorikk hos sin nåværende arbeidsgiver eller tidligere arbeidsgivere. Dette indikerer deres pålitelighet og lojalitet, samt deres evne til å trives i en bestemt rolle eller organisasjonskultur over tid. Denne stabiliteten kan også reflektere deres ønske om å opprettholde et pålitelig og konsistent arbeidsforhold.

Dette kan virke som en stor utfordring i rekrutteringen, og noen ganger er det også det. Men her er det desto større fordeler dersom du lykkes med rekrutteringen. Om du får ansatt denne personen, har du mest sannsynlig en lojal ansatt i mange år fremover. Dette er blitt mangelvare med årene for flere bedrifter i det norske næringslivet.

 

Tilfredshet i nåværende jobb

Passive jobbsøkere er vanligvis tilfredse med sin nåværende jobbsituasjon. De verdsetter ting som arbeidsmiljøet, selskapets kultur og balansen mellom arbeid og fritid. Dette gjør dem tilfredse med sin nåværende arbeidsgiver. Det tyder på at de er mer selektive når de vurderer nye muligheter, og de vil kreve betydelige insentiver for å vurdere et jobbskifte.

Også her kan det virke utfordrende å rekruttere. Men husk på at tilfredshet i grunn bare bør være et minimum ved en arbeidsplass. Mange passive jobbsøkere er bare tilfredse, og ikke noe mer enn det. Jobben deres kunne vært mer givende eller fleksibel for eksempel, men de tar seg til takke med det de har. Her har du spillerom for å overbevise om jobbskifte.

 

Fokus på karriereutvikling

Til tross for tilfredshet i nåværende stilling, kan passive jobbsøkere være motiverte av muligheten for å utvikle seg faglig og karrieremessig. De kan være åpne for nye jobbmuligheter som tilbyr vekstpotensial, muligheten til å lære nye ferdigheter eller avanserte stillinger som gir større ansvar.

Dette indikerer at de er opptatte av kontinuerlig læring og profesjonell utvikling. Ofte kan du finne passive jobbsøkere på kurs, seminar og konferanser. Denne typen jobbsøkere vil ofte aktivt søke karriereutvikling, mens de passivt søker nye jobber. Tankene om nye muligheter og utfordringer ligger alltid der hos passive jobbsøkere.

 

Profesjonelt nettverk

Passive jobbsøkere har vanligvis et bredt profesjonelt nettverk. Dette har de bygget opp gjennom årene. Nettverket omfatter gjerne tidligere kolleger, bransjekontakter eller andre fagfolk innen deres felt. Dette nettverket kan være en verdifull ressurs for både passive jobbsøkere og potensielle arbeidsgivere.

Nettverket gir den passive jobbsøkeren tilgang til skjulte jobbmuligheter og referanser fra pålitelige kilder. Et jobbskifte foregår ofte i det skjulte, til stillinger som ikke lyses ut i det offentlige. Om du som bedrift er en del av slike nettverk, kan du dra stor nytte av å møte på passive kandidater. Profesjonelle nettverk er simpelthen en gullgruve.

 

Aktive på sosiale medier

Selv om de ikke aktivt søker etter jobber i tradisjonelle jobbportaler, er gjerne passive jobbsøkere aktive på LinkedIn for eksempel. De bruker denne plattformen til å holde seg oppdaterte på bransjenyheter, delta i faglige diskusjoner og nettverke med andre fagfolk. Passive jobbsøkere er aktive og sosiale på LinkedIn, ikke bare når de aktivt søker jobb.

Dette er kanskje det tydeligste eksterne tegnet på en passiv jobbsøker. Bygd inn i deres anatomi, er et ønske om mer: Og nettopp dette søker de ofte i en kanal som LinkedIn. Her står faglig påfyll og kontakt med et bransjerelevant nettverk sentralt. Kjenner du den passive jobbsøkerens anatomi, er de enkle å identifisere i en kanal som LinkedIn.

 

Hvordan nå ut til passive jobbsøkere?

For å tiltrekke seg og engasjere passive jobbsøkere, må bedrifter utvikle en rekrutteringsstrategi. Først og fremst må en forstå seg på hvem de er: Den passive jobbsøkerens anatomi. Når en har identifisert dette, kan en begynne å ta kontakt med aktuelle kandidater. Men hvordan skal du kommunisere med passive søkere?

Bruk av sosiale medier, annonsering, nettverk, bransjearrangementer og employer branding er alle viktige elementer i din strategi for å tiltrekke passive jobbsøkere. Ved å ta disse i bruk på en effektiv måte, kan bedrifter nå ut til passive jobbsøkere. Da tiltrekker en seg de beste talentene for sin bedrift.

 

Trenger du hjelp til å finne og kontakte passive jobbsøkere?

Anatomien til den passive jobbsøkeren er en vitenskap. Vi i Admira bruker mye tid på å analysere hvem disse søkerne er. Her er det en grundig prosess som ligger bak. Om du ønsker å starte med passiv rekruttering, kan det virke som en overveldende prosess å sette i gang med. Men fortvil ikke – vi er her for å støtte deg gjennom prosessen.

Admira kan hjelpe deg med å sette en strategi for passiv rekruttering i din bedrift. Vi tar oss også av kontakten med passive jobbsøkere. Det finnes en rekke fordeler ved å implementere strategien. Men for å dra nytte av strategien, er en nødt til å kjenne søkerens anatomi. Da blir en uslåelig på rekrutteringen. Ta kontakt med oss om dette høres interessant ut!

Erlend Tuflåt

Erlend Tuflåt / About Author

Erlend har vært en del av Admira AS siden etablering, og jobber i dag som Head of Recruitment hvor han er ansvarlig for å sikre god leveranse til våre kunder.