Skip to content
envelope-open icon

hallo@admira.no

mobile-alt icon

+47 971 32 384

arrow-alt-circle-up icon

1

Blogg

Slik kan du bruke sosiale medier i rekrutteringen

Sosiale medier har utviklet seg til å bli gunstige plattformer for alle som driver med rekruttering. Enten det er snakk om Instagram, Facebook, TikTok, Snapchat eller LinkedIn, kan du nå ut til passive kandidater på en engasjerende og effektiv måte.

Rekruttering gjennom sosiale medier kalles gjerne for sosial rekruttering, og skiller seg betydelig fra tradisjonell rekruttering. I en ordinær rekrutteringssituasjon vil man vanligvis lage en stillingsutlysning, før eventuelle jobbsøkere sender inn en søknad.

Sosiale medier brukes ofte ved omvendt rekruttering. Her er målet gjerne å tiltrekke seg passive kandidater som i utgangspunktet ikke var på jakt etter ny jobb, men som likevel er åpne for et jobbskifte.

 

Her forklarer vi hvordan du går frem!

 

Hvilke sosiale medier er mest velegnet til rekruttering?

Dette vil avhenge av hvilke kandidater du ønsker å nå ut til. I forkant av rekrutteringsprosessen bør du derfor tenke nøye over hvem drømmekandidaten er. Både alder, erfaringsnivå, utdanning, bransje og andre faktorer kan være av betydning.

Er målet ditt å nå ut til unge og relativt nyutdannede mennesker, er kanskje «yngre kanaler» som TikTok og Snapchat aktuelt. Skal du derimot nå ut til passive kandidater med lang fartstid, vil du kanskje finne det mer nyttig å bruke LinkedIn eller Facebook.

Kanaler som LinkedIn er skreddersydd for nettopp rekruttering. Det er likevel ikke sikkert at kandidatene du leter etter nås mest effektivt gjennom denne plattformen.

 

Hvordan bruke sosiale medier ved rekruttering?

Dersom målet er å nå ut til kandidater som leter aktivt etter jobb, finnes det mange plattformer man kan bruke. Tradisjonell rekruttering er blant annet veldig vanlig gjennom LinkedIn og Facebook, og stillingsannonser kan også legges ut på sider som Finn.no.

Når det gjelder rekruttering av passive kandidater, kan sosiale medier imidlertid også komme til nytte. La oss se nærmere på noen av mulighetene SoMe-kanaler byr på!

 

1. Finn kandidater som matcher dine kriterier

LinkedIn brukes hyppig ved omvendt rekruttering, der man leter etter passive kandidater. Her er målet først og fremst å finne kandidatene, for deretter å kontakte dem og presentere nye muligheter.

Er du aktiv på LinkedIn, kan du følge med på hva som skjer i bransjen. Du kan også knytte kontakter og utvide nettverket ditt. Her finnes det gode muligheter for å finne kandidatene bedriften din trenger.

Det er mulig å filtrere kandidater basert på kriterier som erfaringsnivå og lignende. Leter du for eksempel etter en utvikler med minimum 10-års erfaring innen Java, kan du raskt finne kandidater som matcher dette kriteriet.

PS! I kanaler som LinkedIn har mange brukere lagt ut CV og link til prosjekter de har jobbet med før. Det gir deg mulighet til å vurdere kandidatene uten at de først har kontaktet deg. På den måten kan du forsikre deg om at vedkommende har kvalifikasjonene du er på jakt etter.

 

Les: Hvor finner du passive kandidater?

 

2. Ta kontakt

Etter at du har funnet aktuelle kandidater, er tiden inne for å ta kontakt. Siden passive kandidater ikke leter aktivt etter jobb, må du overbevise dem om hvorfor et jobbskifte vil gagne dem. Hva kan bedriften din tilby, som nåværende arbeidsplass ikke allerede tilbyr?

For å vite hva kandidaten vektlegger, er det smart å gjøre litt research på forhånd. Mens noen kandidater vektlegger et godt arbeidsmiljø, vil andre vektlegge god lønn, utviklingsmuligheter eller andre ting.

Merk deg at LinkedIn kan være et nyttig redskap, men at det som regel ikke er nok å bare sende en melding. Mange kandidater mottar meldinger fra rekrutterere på LinkedIn, og ikke alle henvendelser er like seriøse eller relevante. Derfor kan du risikere at meldingen blir ignorert.

Ring derfor til aktuelle kandidater, da dette lar deg nå ut på en personlig og direkte måte. Da kan du også vise at bedriften din er seriøs fra første sekund, og skape et godt førsteinntrykk. Vis interesse for den passive kandidatens CV, og vær åpen om grunnen til at du tar kontakt.

 

3. Etabler en pipeline av aktuelle kandidater

Ved å kombinere telefon og sosiale medier i rekrutteringen, kan du etter hvert nå ut til mange potensielle kandidater. Noen av de du tar kontakt med, er kanskje ikke åpen for et jobbskifte akkurat nå. Husk likevel på at vedkommende kan endre mening i fremtiden.

Av den grunn er det helt avgjørende at du presenterer firmaet ditt på en best mulig måte, uansett utfall. Bygg gjerne opp en pipeline av potensielle og kvalifiserte kandidater. Der kan du lagre kandidatene som er interessante, samt de du ikke ønsker å gi slipp på helt enda.

Selv om en kandidat faller ut av rekrutteringsprosessen i dag, kan vedkommende kanskje være åpen for et jobbskifte om et år.

 

Bruk sosiale medier til å jobbe med employer branding

Sosiale medier kan også være nyttig på andre måter i rekrutteringsprosessen. Employer branding handler om å fremstille bedriften sin som en mest mulig attraktiv arbeidsplass. Formålet med dette er vanligvis å tiltrekke de rette kandidatene.

Etter å ha tatt kontakt med passive kandidater, vil de kanskje søke på firmaet ditt for å finne ut mer. Har du jobbet med employer branding på forhånd, kan dette gjøre at arbeidsplassen fremstår mer fristende for drømmekandidaten.

Husk at et sterkt employer brand bygges opp over tid. Sosiale medier er uansett en fin plattform til formålet. På LinkedIn eller Facebook kan du for eksempel dele intervjuer med eksisterende ansatte som forteller om sine erfaringer med arbeidsplassen.

 

Motta hjelp med omvendt rekruttering

Ønsker bedriften din å nå ut til passive kandidater? Akkurat dette er smart, siden de beste kandidatene ofte er i jobb allerede. Samtidig kan det være vanskelig å vite hvor du finner dem, og ikke minst – hvordan du skal nå ut til dem.

Admira AS har ekspertise innen omvendt rekruttering. Vi finner kandidatene bedriften din trenger, og tar kontakt med dem via telefon. Deretter kan du ta over rekrutteringsprosessen om ønskelig.

 

Kontakt oss i dag, og nå ut til de passive kandidatene!

 

Erlend Tuflåt

Erlend Tuflåt / About Author

Erlend har vært en del av Admira AS siden etablering, og jobber i dag som Head of Recruitment hvor han er ansvarlig for å sikre god leveranse til våre kunder.